GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME
10 febrer 2025
Per més informació sobre els cursos que oferim o reservar el teu lloc truca al 631044650.
17 maig 2024
🎡 Avui comença la fira d'atraccions de mataró!Del 17 al 26 de maig, no et perdis la diversió i l'emoció d'aquest esdeveniment tant esperat. Una oportunitat perfecta per gaudir amb la ...
29 abril 2025
L’apagada d’aquesta setmana ha tornat a evidenciar una qüestió que sovint es passa per alt: moltes instal·lacions elèctriques interiors no disposen de sistemes de protecció contra sobretensions, ni han estat actualitzades o revisades per fer front a situacions com la que s’ha viscut.
Des de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), que representa més de 5.200 empreses instal·ladores, s’alerta que les pujades sobtades de tensió, derivades de restabliments del subministrament elèctric, poden malmetre aparells electrònics sensibles i afectar tant llars com negocis i edificis industrials: «Una instal·lació mal mantinguda pot no estar preparada per protegir els aparells ...
8 abril 2025
FEGICAT participa activament en el projecte d’innovació anomenat “Regalim”, una iniciativa centrada en l’aprofitament de l’aigua potable a les llars que ha estat finalista del programa d’ajuts a la innovació urbana “Ciutat proactiva” de l’Ajuntament de Barcelona.
El projecte “Regalim” neix amb l’objectiu de reduir el malbaratament d’aigua a les cambres de bany, mitjançant l’estudi d’hàbits de consum i la implementació de solucions tècniques innovadores. Aquestes solucions busquen maximitzar l’eficiència en l’ús dels petits cabals d’aigua de xarxa, contribuint així a un ús més responsable i sostenible dels recursos hídrics.
Aquesta iniciativa està liderada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i compta amb la participació de la cooperativa d’innovació social TARPUNA i de FEGICAT, que aporta la seva experiència tècnica en l’àmbit de les instal·lacions domèstiques i la seva visió sobre la viabilitat d’aplicació d’aquestes solucions en entorns reals.
La implicació de FEGICAT en aquest projecte respon al seu compromís amb la sostenibilitat, la innovació i l’impuls de solucions tecnològiques que millorin la qualitat de vida de les persones. A més, posa en relleu el paper fonamental dels professionals instal·ladors com a agents clau en la transformació cap a models més sostenibles dins l’àmbit urbà.
Amb projectes com “Regalim”, FEGICAT continua reforçant el seu lideratge en el desenvolupament de noves pràctiques professionals alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i reafirma la seva aposta per una col·laboració activa amb el món acadèmic, social i institucional per fer front als reptes ambientals i tecnològics del present i del futur.
3 abril 2025
FEGICAT ha celebrat la seva Junta Directiva i Assemblea General al Club Natació Barcelona (CNB), un escenari emblemàtic que ha servit per oficialitzar el nomenament d’Èric Martí com a nou president de la Federació.
Amb aquesta designació, FEGICAT, que representa 5.200 empreses instal·ladores i agrupa a 26.000 treballadors a través de 18 gremis , reafirma el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat en el sector de les instal·lacions a Catalunya.
L'esdeveniment va comptar amb la col·laboració destacada d’ABORA SOLAR, patrocinador principal de la jornada. Els assistents van tenir l’oportunitat de visitar la major ...
2 abril 2025
La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha posat en marxa l’Oficina d’Impuls a la Transició Energètica de Catalunya, una iniciativa amb abast territorial global que busca mobilitzar i connectar els instal·ladors professionals de les comarques catalanes amb els reptes i oportunitats de la transició energètica.
L’Oficina, que compta amb la participació activa de 14 de les 18 associacions gremials que integren la Federació, dona una cobertura distribuïda entre un total de 28 comarques. Constitueix doncs, una estructura descentralitzada que, en col·laboració amb les corresponents Oficines Comarcals de Transició Energètica, es posa al servei dels objectius marcats per la Generalitat de Catalunya en matèria de sostenibilitat, eficiència i energies renovables.
Un objectiu comú: fer realitat la transició energètica des del territori
Amb vocació de proximitat, l’Oficina té com a objectiu principal identificar i mobilitzar els instal·ladors locals que vulguin participar activament en la transformació energètica comarcal. Aquesta participació es canalitza mitjançant accions de formació, informació i suport tècnic, amb l’objectiu de:
Un teixit empresarial compromès amb el futur
FEGICAT aporta a aquest projecte una xarxa d’unes 5.200 empreses instal·ladores, vertebrades a través dels gremis territorials, que coneixen de primera mà la realitat energètica de cada comarca i que poden oferir una resposta adaptada, sostenible i eficient a les necessitats locals.
Amb aquest desplegament, l’Oficina no només facilita el desenvolupament de projectes concrets, sinó que també contribueix a reforçar l’autosuficiència energètica local i a afavorir l’ocupació qualificada, de manera que els beneficis de la transició arribin a tothom.
6 octubre 2020
El Gremi disposa d'alumnes en pràctiques que estan cursant 2º curs d'INSTAL·LACIONS ELÈCTRIQUES I AUTOMÀTIQUES.
24 febrer 2020
El dia 2 de març (dilluns), a les 19 h. hi haurà al Gremi una xerrada tècnica sobre el nou reclament d'instal·lacions frigorifiques.
4 juliol 2019
Pots veura tot el contingut de la noticia en l'arxiu adjunt.
30 abril 2025
Us informem que s’ha publicat el Reial decret 164/2025, pel qual s’aprova el nou Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), que entrarà en vigor el proper 10 de maig. El nou reglament inclou un apartat específic dedicat a les instal·lacions de panells fotovoltaics situades sobre cobertes d’establiments industrials, amb una sèrie de mesures de prevenció i protecció contra incendis que caldrà tenir en compte en el disseny i execució d’aquestes instal·lacions.
A continuació, us resumim els punts més destacats de l’apartat 6.3 del reglament:
S’ha de tenir en compte:
Cal garantir que la instal·lació permeti interrompre el subministrament elèctric en cas d’incendi per facilitar una intervenció segura.
S’ha de considerar:
Tot això d’acord amb l’annex II, secció 4 del reglament: “Intervenció dels Serveis d’Extinció d’Incendis i Salvament”.
Per a instal·lacions de grans dimensions (amb algun costat superior a 45 m):
S’ha d’evitar que la instal·lació pugui afavorir la propagació d’un incendi:
Cal respectar les distàncies de compartimentació especificades a les figures 2.11, 2.12, 2.13, 2.15 i 2.16 de l’annex II, secció 2. També s’aplica als panells i components combustibles col·locats sobre la coberta.
S’ha d’avaluar si hi ha risc que un incendi iniciat a la instal·lació s’estengui a plantes inferiors.
En cap cas hi pot haver zones de la coberta que no compleixin aquests requisits, ni sota la instal·lació ni en una franja inferior a 1 metre del seu perímetre.
Les canalitzacions han de complir amb el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (REBT) per evitar la propagació del foc.
S’ha de prestar especial atenció a:
També són aplicables els requisits de l’annex II, secció 1, apartat 2 (“Espais ocults”) per al cablejat situat dins o sota la coberta.
Els requisits dels punts 4 (separació de panells) i 6 (protecció contra propagació vertical) no seran exigibles si es disposa d’un sistema fix d’extinció automàtica apte per a protegir aquest tipus d’instal·lacions.
Per garantir la conformitat normativa i la seguretat de les instal·lacions fotovoltaiques, recomanem revisar i aplicar aquests requisits a tots els nous projectes sobre coberta.
A continuació s’adjunta el nou Reglament RSCIEI per a que es pugui consultar amb detall el contingut de l’apartat 6.1:
30 abril 2025
Us informem que s’ha publicat oficialment la normativa específica de la nova línia de préstecs bonificats ICF Ecoverda Canvi Climàtic, impulsada per l’Institut Català de Finances (ICF) amb el suport del Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta línia de finançament ofereix condicions preferents per a empreses que impulsin projectes d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, i pot representar una oportunitat important per al sector de les instal·lacions, especialment en actuacions vinculades a:
Eficiència energètica i energies renovables
Instal·lació de sistemes de mobilitat sostenible (punts de recàrrega, etc.)
Actuacions per millorar la resiliència d’infraestructures davant dels efectes climàtics
Projectes d’economia circular i reducció d’emissions
Els préstecs es podran sol·licitar per a noves inversions o per complementar ajuts rebuts d’altres línies o fons europeus, amb tipus d’interès bonificats i terminis ampliats de retorn.
📌Beneficiaris: Empreses i autònoms amb activitat a Catalunya
📌Import del préstec: Fins a 2.000.000 € per projecte
📌Terminis: Fins a 15 anys amb fins a 2 de carència
📌 Bonificació d’interès: Fins a 3 punts percentuals segons l’impacte del projecte
Us animem a valorar aquesta oportunitat, tant per al finançament de projectes propis, com per oferir-la com a opció als vostres clients finals, ja que pot facilitar el tancament de pressupostos en actuacions d’instal·lació, rehabilitació o renovació energètica.
Per a més informació o suport en la tramitació, podeu consultar directament la web de l’ICF: https://www.icf.cat
29 abril 2025
Us informem que el Ministeri d’Indústria i Turisme ha publicat recentment una nova Guia Tècnica d’Aplicació sobre solucions tècniques alternatives per al Reglament d’Instal·lacions de Protecció Contra Incendis (RIPCI) i per al nou Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), aprovat pel Reial decret 164/2025, de 4 de març.
Aquesta guia està orientada a oferir referències clares i homogeneïtzar l’aplicació de solucions alternatives que s’allunyin parcialment o totalment de les prescripcions tècniques dels reglaments esmentats.
Entre les principals aportacions de la guia destaquen:
L’ús de tècniques de seguretat equivalent i disseny en el marc del nou RSCIEI.
La possibilitat de presentar models únics per a equips i sistemes en el RIPCI.
La definició clara de les responsabilitats del projectista i dels organismes de control.
La introducció de mecanismes per garantir la traçabilitat i conservació de la documentació.
Us adjuntem la guia a la present circular perquè en pugueu fer difusió entre els vostres associats i equips tècnics, especialment aquells que intervenen en projectes relacionats amb la seguretat contra incendis en establiments industrials o en instal·lacions de protecció activa.
11 abril 2025
Us informem que s’ha publicat el nou Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), que entrarà en vigor el proper 10 de maig de 2025.
Respecte a les instal·lacions en execució o amb la llicència d’obres sol·licitada, el procediment serà el següent:
No caldrà adaptar-se al nou Reglament.
Hauran de finalitzar les obres i posar en marxa l’establiment abans del 10 de maig de 2029.
Aquestes instal·lacions s’hauran d'adaptar al Reglament anterior (RD 2267/2004).
No caldrà adaptar-se al nou Reglament.
Hauran de finalitzar les obres i posar en marxa l’establiment abans del 10 de maig de 2029.
Aquestes instal·lacions s’hauran d'adaptar al Reglament anterior (RD 2267/2004).
A discreció del titular, podran optar pel Reglament anterior (2004) o pel nou.
Disposaran fins al 10 de maig de 2029 per executar les obres i posar en marxa l’establiment.
Les obres han de començar durant el període de validesa de la llicència.
A continuació, us adjuntem el nou Reglament publicat. Abans de la seva entrada en vigor us enviarem una circular explicativa amb els canvis més destacats.
GREMI D'INSTAL·LADORS DEL MARESME